ENZIMEK HATÁSA

Az Ecodor termékeket melasz és növényi kivonatok erjesztésével állítják elő. Folyadékaink enzimeket tartalmaznak. Az enzimek specifikus biokémiai katalitikus aktivitással rendelkező fehérjék. Katalizátorként az enzim kötődik egy részecskéhez (a szubsztráthoz), megkönnyítve ezzel a szubsztrát reakcióját.

Az enzimek így felgyorsítják a reakciót. (Az Ecodor esetében az enzimek felgyorsítják a szagmolekulák természetes lebontását).

Enzim (v. gr. en = in, zumè = savanyú tészta, élesztő); az enzim régi neve „erjedés”. ( Ferment: az erjedést okozó anyag = enzim; Fermentáció = erjedés ).

Forrás: www.bioplek.org Az erjesztéssel nyert enzimek az úgynevezett exoenzimek. Az előállítási folyamat során az Ecodor termékekből eltávolítják az olyan sejtes anyagokat, mint az élesztő, a gombák vagy a baktériumok.

Technikailag az enzimek katalitikus aktivitással rendelkeznek. Minden enzim egy adott szubsztrátra specifikus. A szagszabályozásban ez azt jelenti, hogy egy enzimtípus csak egy bizonyos típusú szagmolekula átalakítását képes katalizálni. Az Ecodor koncentrátum azonban olyan enzimek koktélját tartalmazza, amelyek nagyon sok különböző bomlási reakciót képesek felgyorsítani. A szagok többsége lebomlik.

Ahhoz, hogy az Ecodor termékkeverék kapcsolatba kerüljön a szagkomponensekkel, az Ecodor koncentrátumot 250-500-szoros vízzel hígítjuk. Ezt az oldatot a szagforrás fölé vagy egy légkezelő rendszer lefolyójába permetezzük. Ezután adszorpció következik be a szagmolekula és egy csepp Ecodor között. Ez eltávolítja a (szag)molekulákat a légfázisból. A termékkeverékben lévő enzimek katalizátorként működnek a természetes bomlási folyamatban, semlegesítve a szagot.

A szagmolekula ezután többféleképpen semlegesíthető.

Amikor a szagmolekula irreverzibilis kötést képez az Ecodorban lévő részecskével, immobilizálódik. Ez rendszerint csapadékkiválással jár, ahol a szagrészecskéből (annak ionjából) és az Ecodor oldat egy ionjából egy só képződik. Ez megakadályozza, hogy a szagmolekula visszatérjen a légfázisba, ami csökkenti a szagmolekulák koncentrációját.

Az Ecodorban lévő enzimhez kötődve a szagmolekula katalitikusan lebomlik nem szagló bomlástermékekre, amelyek a normál lebomlás során is keletkeznének. Az Ecodor itt csak felgyorsítja a lebontási folyamatot. Ez is csökkenti a szagot okozó molekulák koncentrációját.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük